Cum ne dăm seama dacă şi când apar rezultate bune ale psihoterapiei sau ale psihanalizei?
Evident, răspunsul simplu şi firesc la această întrebare este… greu de dat din cauză că de obicei este atât de evident. Când o psihoterapie sau o psihanaliză e bună, adică funcţionează pentru noi, atunci ne dăm seama de asta, pur şi simplu, o simţim, înregistrăm succesele şi progresele, adesea în pofida părţilor mai dureroase şi mai spinoase. Caz în care nu avem nevoie de o listă de rezultate bune ale psihoterapiei sau ale psihanalizei.
Şi totuşi, e util să ne întrebăm, spre conştientizare, concret, care sunt acele progrese, succese, rezultate bune ale psihoterapiei. Într-un moment sau altul sau la final.
Psihanalistul şi psihanaliza, cum ajută
Poti vorbi despre rezultate bune ale psihoterapiei sau ale psihanalizei atunci cand…
- Te vei simţi mai bine. Vei observa că eşti mai fericit(ă), mai calm(ă), mai încrezător (încrezătoare) în ceea ce priveşte viitorul.
- Îţi depăşeşti problemele fără a mai apela la psihoterapeut (psihanalist). Vei şti mai bine care sunt cele mai bune soluţii pentru tine, fiind în bună măsură atent(ă) atât la latura ta emoţională, cât şi la cea raţională.
- Vei depăşi greutăţile vieţii mai uşor şi vei avea mai mult control asupra emoţiilor tale.
- Te vei afla în contact cu tine însuţi (însăţi) şi cu emoţiile tale.
- Vei face alegeri diferite şi vei fi mai atent(ă) la propriile nevoi. Vei descoperi că ai capacităţi şi resurse la care înainte nu te-ai fi gândit.
- Oamenii cu care intri în contact vor observa anumite schimbări în ceea ce te priveşte şi se vor raporta la tine într-un mod mai pozitiv.
- Relaţiile familiale şi sociale se vor îmbunătăţi şi se vor consolida.
- Îţi stabileşti obiective şi lucrezi pentru a le îndeplini.
- Vei realiza că te poţi simţi bine nu doar în cadrul terapeutic, atunci când stai de vorbă cu terapeutul tău, ci şi în afara cadrului terapeutic, în relaţie cu alţi oameni.
- Te simţi mai puternic(ă) şi mai capabil(ă) de a-ţi afirma propriile nevoi şi dorinţe.
- Iei propriile decizii mai sănătoase pentru comportamentul, gândurile şi emoţiile tale.
- Stai mai bine cu sănătatea fizică şi te îmbolnăveşti mai rar şi mai puţin grav.
Cum aleg psihoterapeutul sau psihanalistul potrivit
Sunt, acestea, câteva beneficii sau rezultate bune ale psihoterapiei sau ale psihanalizei. Nu singurele. Posibile, nu obligatorii. Şi poate că nu mereu atât de evidente sau la lumina zilei. Lista rămâne deschisă, iar discuţia despre ce îţi aduce o psihoterapie bună sau o psihanaliză bună poate fi chiar mai complexă, mai subtilă şi mai nuanţată.
Că psihoterapia merge bine şi conduce la rezultate bune putem afla şi de aici: „20 de semne că psihoterapia merge bine”.
Tot dacă psihoterapia, respectiv psihanaliza e pe drumul cel bun putem afla şi din articolul „Regulile tehnice şi etice internaţionale ale psihanalizei”.
Există unele repere foarte limpezi că psihoterapia nu merge bine sau nu merge deloc (pentru că e vorba despre ce nu se face într-o psihoterapie) – aici: „24 de semne că psihoterapia nu merge bine ori nu merge deloc”.
Am mai scris aici şi despre „Cum aleg psihoterapeutul sau psihanalistul potrivit” (şi implicit despre premisele bune pentru rezultate bune ale psihoterapiei).
Foto: https://jenikirbyhistory.getarchive.net/media/girl-grass-young-people-70ab41