Psihanalistul şi psihanaliza reprezintă un tratament psihoterapeutic modern, dar şi de mare tradiţie. Poţi apela la o psihanaliză sau la o psihoterapie psihanalitică dacă simţi că nu reuşeşti să faci faţă unor probleme persistente, care de obicei sunt şi de profunzime.
Psihanaliza sau psihoterapia psihanalitică pot fi potrivite şi atunci când cauţi o rezolvare, o alinare sau o uşurare pe termen scurt şi rapid. Dar nu o dată astfel de momente din viaţă şi simptome ale suferinţei ascund motive mai adânci. Putem rezolva un simptom printr-o terapie pe termen scurt, dar problema sau problemele reapar pentru că nu am ajuns la cauzele lor.
Psihanaliza şi psihoterapia psihanalitică au în vedere personalitatea şi unicitatea pacientului şi natura aparte, individuală a dificultăţilor cu care el se confruntă. Nu patologizează, nu medicalizează şi tratează mai curând omul şi mai puţin o încadrare nosologică.
12 rezultate bune ale psihoterapiei (nu singurele)
Psihanalistul şi psihanaliza: cum mă pot ajuta?
Experienţa psihanalizei mi se potriveşte dacă vreau să mă cunosc mai bine şi să ajung la o înţelegere de sine mai armonioasă, mai autentică şi care să poată integra piese disparate într-un puzzle-ul care poate fi – într-un moment, într-o etapă sau cu sentimentul permanenţei – foarte semnificativ pentru viaţa mea.
Pot urma o terapie psihanalitică dacă îmi doresc să arunc o lumină asupra unor aspecte din trecutul meu pe care le (pre)simt ca nerezolvate sau conflictuale sau apăsătoare şi cu urmări până în prezent. Dacă vreau să îmi înţeleg mai bine prezentul şi să ies din cercul vicios al unor insuccese şi experienţe negative, repetate periodic şi fără a întrezări o ieşire din acest carusel. Când mă simt în derivă ori în confuzie şi dezorientare cu privire la alegeri profesionale şi de destin ori referitor la viaţa mea în general.
Psihanalistul şi psihanaliza indică o abordare bună pentru mine dacă întâmpin mari piedici în a mă simţi implicat în propria-mi viaţă, în a-mi asuma angajamentele dorite sau în a-mi realiza proiectele personale. Dacă simt un gol inexplicabil în viaţa mea. Pot urma o psihanaliză sau o terapie psihanalitică atunci când am o conduită de eşec sau teamă de succes. Când simt nevoia unui ajutor în viaţă şi-mi iau această nevoie în serios. Dacă mă lupt constant cu dificultăţi legate de modul în care gândesc, în care simt despre mine însumi şi în care văd relaţiile cu alte persoane.
Psihanalistul şi psihanaliza pot trata cu empatie şi înţelegere, calificat, persoane aflate în suferinţă, cu depresie, anxietate, tulburări de anxietate, furie, probleme conjugale şi de cuplu, cu dificultăţi de relaţionare sau cu dificultăţi în relaţii, cu probleme familiale, tulburări de personalitate, stimă de sine scăzută, probleme psihosomatice, tulburări de alimentație (anorexie, bulimie), dificultăți sexuale, stres, tristeţe, separare, pierderi şi doliu, traumă – pentru a trece în revistă doar câteva alte motive pentru care poţi dori să intri într-o psihanaliză sau psihoterapie psihanalitică.
Psihanalistul şi psihanaliza aduc o experienţă şi o abordare unică persoanelor care vor să dea un sens trăirilor şi experienţelor lor, care sunt curioase despre cum funcţionează psihicul, mintea şi care sunt pregătite pentru o abordare cauzală, la origini a problemelor şi a dificultăţilor cu care se întâlnesc.
20 de semne că psihoterapia merge bine
24 de semne că psihoterapia nu merge bine ori nu merge deloc
Psihanalistul şi psihanaliza: ce sunt, ce fac
Fondată de Sigmund Freud, psihanaliza este cea dintâi abordare psihoterapeutică în tratarea disconfortului şi a afecţiunilor psihice. Piatra unghiulară a psihanalizei o reprezintă recunoaşterea existenţei unei părţi inconştiente a psihicului uman şi, în varii şi subtile modalităţi – explorarea lui.
Cu o istorie de mai bine de un veac, psihanaliştii şi psihanaliza reprezintă azi un tratament extrem de solid fundamentat, de o extraordinară complexitate şi subtilitate. În ultimele decenii, psihanaliza se remarcă şi ca o metodă de tratament a afecţiunilor psihice a cărei eficienţă este validată prin studii ştiinţifice.
În cele din urmă, dacă psihanalistul şi psihanaliza sunt o abordare potrivită pentru mine pot afla trecând pragul cabinetului de psihanaliză.
Cum aleg psihoterapeutul sau psihanalistul potrivit
Foto: Image by vector4stock pe Freepik
Leave a Reply