Psihanalista Ilany Kogan ne vorbeşte despre propriul parcurs biografic şi profesional, ca şi despre interesele sale psihanalitice în terapia urmaşilor Holocaustului şi, ulterior, în tratarea refugiaţilor. Nu în ultimul rând, aflăm despre doliul neîncheiat al românilor după Ceauşescu după 1989.
[For English version, please click here]
Într-un interviu pe care l-am realizat în 2019, psihanalista Ilany Kogan, născută în Bucureşti, emigrată în Israel la vârsta de 12 ani, îşi descrie propriul traseu existenţial şi de formare în psihanaliză. Două sunt temele principale pe care le abordează, o dată ca psihanalist şi supervizor clinic, dar şi ca psihanalist cultural: psihanaliza refugiaţilor, cu vignete de lucru ca supervizor în tabere de refugiaţi din Germania, şi doliul neîncheiat al românilor după Ceauşescu, după răsturnarea şi executarea dictatorului odată cu Revoluţia din decembrie 1989.
Repere temporale minimale:
- 06’06” Psihanalista Ilany Kogan vorbeşte despre formarea sa cu profesorul Hillel Klein la Institutul Psihanalitic din Israel şi despre aspecte biografice care au orientat (determinat?) interesul său pentru psihanaliza traumelor urmaşilor supravieţuitorilor Holocaustului. Munca sa în acest domeniu este semnificativă şi pentru înţelegerea traumelor refugiaţilor din întreaga lume.
- 09’46” Ilany Kogan vorbeşte despre munca sa ca supervizor clinic a activităţii clinice a psihoterapeuţilor cu refugiaţi la Spitalul Universitar Eppendorf – Hamburg.
- 21’22” Psihanalista Ilany Kogan vorbeşte despre prima sa pacientă româncă şi despre o experienţă marcantă din propria biografie, cea a emigrării din România.
- 25’26” Doliul neîncheiat al românilor după Ceauşescu este un subiect important de reflecţie, înţeles prin prisma faimoasei teorii freudiene a uciderii tatălui tribal.
- 30’41” Reîntoarcerea în România după 1989 a lui Ilany Kogan a fost un reper în încheierea ciclului propriului doliu.
Psihanaliza refugiatilor
Psihanalista Ilany Kogan are o activitate foarte importantă, descrisă în cărţile sale, cât priveşte psihanaliza urmaşilor supravieţuitorilor Holocaustului. Interesul său, aşa cum arată Ilany Kogan cu o sinceritate şi dragoste de adevăr pe care ni le dorim şi ca oameni, şi ca psihanalişti, interesul său pentru analiza acestor profunde traume transmise intergeneraţional are şi o bază biografică – aflăm împrejurările în acest interviu. Formându-se în Israel în psihanaliză, interesul său pentru traumele urmaşilor supravieţuitorilor Holocaustului este cristalizat în jurul personalităţii profesorului Hillel Klein, el însuşi supravieţuitor al Holocaustului.
Cum aleg psihoterapeutul sau psihanalistul potrivit
Munca lui Ilany Kogan în acest domeniu este palpitantă şi de amploare, încununată cu recunoaşteri şi prestigioase premii. Experienţa tratamentului psihanalitic al urmaşilor supravieţuitorilor Holocaustului a constituit o bază extraordinară pentru înţelegerea, în general, a traumei – şi a traumelor intergeneraţionale. Şi a ajutat mult la înţelegerea traumelor refugiaţilor, cu deosebire în această epocă a unor exoduri enorme a unor populaţii din zone de conflict şi experienţa, uneori multiplă, a unor atrocităţi. Ilany Kogan descrie experienţa sa de supervizor clinic al unor psihanalişti aflaţi la lucru cu refugiaţi profund traumatizaţi. Vignetele a două femei refugiate, Fatma din Kosovo şi Wumba din Africa, întregesc un tablou dramatic al suferinţei, dar şi al unor intuiţii în contratransfer şi al unor rezolvări psihanalitice.
Doliul neincheiat al romanilor după Ceausescu
Doliul neîncheiat al românilor după Ceauşescu constituie un capitol cu deosebire interesant al interviului cu psihanalista Ilany Kogan. De această dată pe terenul psihanalizei aplicate (sau al psihoistoriei). Evident, teoria freudiană din Totem şi tabu despre uciderea tatălui primordial este chemată să explice atracţia narcisică (încă) exercitată de dictatorul român asupra românilor, chiar şi la atâţia ani după executarea lui. O referinţă importantă în această privinţă o constituie ideile psihiatrului şi psihanalistului Vamık Volkan, care se pretează foarte bine în a fi aplicate şi dezvoltate spre a explica, spre a înţelege mai multe şi mai mult despre doliul neîncheiat al românilor după Ceauşescu.
Psihanalistul şi psihanaliza, cum ajută
Foto: Georgios Giannopoulos, Refugiați sirieni și irakieni sosesc la Skala Sykamias, în Lesvos, Grecia (Wikimedia)